Cataracta-cauze, simptome si tratament
Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica care determina scaderea progresiva a vederii din cauza pierderii transparentei cristalinului (opacifierea cristalinului).
De ce apare cataracta?
Cauzele aparitiei cataractei pot fi congenitale (forme rare) sau dobandite ulterior pe parcursul vietii. Intr-un procent foarte mare cauza de aparitie a cataractei este varsta (procesul natural de imbatranire al ochiului), dar pot exista si factori de risc care produc cataracta secundar : expunerea excesiva la razele UV , utilizarea de medicatiei corticosteroidiene, asocierea unor boli metabolice cronice (diabet zaharat) sau oftalmologice (glaucom, dezlipire de retina, traumatisme oculare) sau desfasurarea activitatii profesionale in medii toxice.
Forme de cataracta:
1.Cataracta nucleara (opaciefierea centrala a cristalinului) este determinata de scleroza nucleara si reprezinta cea mai frecventa forma de cataracta intalnita mai ales in cazul varstnicilor
2.Cataracta de tip cortical, este intalnita mai des in cazul tinerilor si al persoanelor care sufera de diabet zaharat; se manifesta prin aparitia opacifierii cristalinului care se extinde din periferie catre centrul cristalinului si determina aparitia unei cataracte corticale
3.Cataracta subcapsulara posterioara se formeaza in spatele capsulei care mentine lentila in pozitie fiziologica si are incidenta crescuta la persoanele cu miopie severa.
Simptomele cataractei:
Se instaleaza la nivelul ambilor ochi( cu evolutie diferita) ,tulburarile vizuale fiind reprezentate de catre:
-Vedere in ceata
-Scaderea intensitatii culorilor
-Necesitatea schimbarii frecvente a ochelarilor cu lipsa imbunatatirii acuitatii vizuale
-Fotofobie (sensibilitate la lumina)
-Scaderea acuitatii vizuale pe timpul noptii
-Perceptia de halouri in jurul punctelor luminoase
-Diplopie (vedere dubla)
Diagnosticul este stabilit prin examinarea la biomicroscop de catre medicul oftalmolog care stabileste si gradul de avansare al bolii ( prin gradul de scadere al acuitatii vizuale).
Tratamentul cataractei:
Tratamentul este chirurgical si este reprezentat de inlocuirea cristalinului cataractat cu un cristalin artificial.Interventia chirurgicala se efectueaza in clinica oftalmologica specializata, de catre medici pregatiti in acest sens si vizeaza pacientii la care cataracta afecteaza calitatea vietii ,prin ingreunarea activitatilor cotidiene.